vizbazis.altasystem.hu
  • nor
  • gye
Támogatók
Új Széchenyi Terv
Energia Központ
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Aktuális

A vízbázis beruházás munkálatai az elmúlt hónapokban sem álltak meg. A kivitelezők 2013. január végén beadták az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre a monitoring kutakra vonatkozó vízjogi üzemeltetési engedély kérelmet, melynek elbírálása jelenleg folyamatban van. Időközben a szivattyúteszt-vizsgálatokat is kiértékelték, s kezdetét veszi a hidrodinamikai modellezés, melynek során a szivattyúteszt tapasztalatait is beépítik a modellbe.

A szivárgási tényezőt legpontosabban a vízkivétel által a figyelőkutakban előidézett vízszintcsökkenésből lehet kiszámítani. A depressziós tér alakulásából és a felszínalatti áramlási viszonyokra gyakorolt hatásának kimutatására hidraulikai vizsgálatok kerültek elvégzésre a vízmű termelő- és figyelőkútjain. A vizsgálatok elengedhetetlen feltételei a hidrodinamikai modellnek. Az eredményekből kimutatható a víztermelés hatása a felsőbb rétegekre. A trícium és vízkémiai vizsgálatokból keveredési arányokat is lehet számítani. A C14-es kormeghatározással kalibrálni lehet a modellt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a vízműkutak termeltetése során vízszintváltozást csak azon megfigyelőkutakban tapasztalható, melyek szűrőzött szakaszai egybeestek a vízműkút szűrőzött rétegeivel. A vízadó rétegek felső-pannóniai homok, agyagos homok rétegek. A IV. számú vízműkútból, valamint a PF6 figyelőkútból vett vízminták C14-es kormeghatározása alapján e vizek kora kb. 2000 év, a sekélyebb figyelőkutak - tríciumvizsgálat alapján - vize friss víz.

vizbazis
Töltés...