vizbazis.altasystem.hu
 • nor
 • gye
Támogatók
Új Széchenyi Terv
Energia Központ
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Vízbázis projekt

Pázmándfalu önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében sikeres pályázatot nyújtott be, így a település támogatást kapott a területén elhelyezkedő sérülékeny földtani környezetben lévő ivóvízbázis diagnosztikai, ellenőrző vizsgálatára. A vizsgálatok során ellenőrzik a település vízművét ellátó vízbázis összetételét. A beruházást teljes mértékben Európai Uniós forrásból finanszírozzák.

A felszín alatti ivóvízbázis állapotának vizsgálata azért nagyon fontos, mivel csak így lehet biztosítani, hogy minden, a vízmű által ellátott háztartásban tiszta, és az uniós normáknak megfelelő legyen a víz minősége.

A projekt legfőbb célja annak vizsgálata, hogy Pázmándfalu ivóvízbázisa mennyire sérülékeny, tehát mennyire károsította azt az ipar és társadalmi fejlődés valamint a mezőgazdasági termelés. Ez azért is fontos, mert a felszín fölötti szennyező forrásoktól csak részben védett a felszín alatti vízkészlet. A szennyező anyagok fokozatosan jutnak a talajba, azon keresztül pedig a vizekbe, végül pedig a kutakba. A felszín alatti vizek elszennyeződése lassú folyamat, azonban kialakulása rendkívül káros lehet.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek elvégzésre:

 1. Archív információk begyűjtése: A pázmándfalui üzemelő vízbázis diagnosztikai vizsgálata 20 km2-nyi területen 
 2. Szennyező források feltárása fúrásokkal: A Pázmándi-érből 1-1 víz és iszapmintavétel.
 3. Vízjogi létesítési és üzemelési engedélyes tervek készítése.
 4. A monitoring rendszer kialakítása: A földtani-vízföldtani adatok, illetve a terepi adottságok alapján három darab 12 méteres, három darab 35 méteres, egy darab 20 méteres és egy darab 50 méteres kút építése.
 5. Geofizikai mérések
 6. Tartós szivattyúzás és egymásrahatás-vizsgálatok
 7. Automata vízszintregisztráló műszerek telepítése termelő- és a figyelő kutakba.
 8. Hidrodinamikai modellezés és védőidom számítások elvégzése.
 9. A biztonságba helyezési terv készítése
 10. Térinformatikai feldolgozás


A projekt eredményeként Pázmándfalun megvalósul a hosszútávon biztonságos, minőségi vízellátás műszaki és jogi követelménye. Az ipari és mezőgazdasági tevékenységből származó szennyezések vízminőségre gyakorolt kedvezőtlen hatása csökkenthető és kontrolálhatóvá válik.

vizbazis
Töltés...